Om rasen

HISTORIAN BAKOM CHIHUAHUAN

 

Namnet Chihuahua har hämtats från Mexicos största delstat med samma namn. Namnet har en koppling till den kanske mest kända teorin om Chihuahuans ursprung, som är att Chihuahuahundarna levde som vildhundar i Mexico, där de sedan fångades in och tämjdes till husdjur. Dock brukar man säga att Chihuahuans ursprung fortfarande är okänt, då man hittat liknande hundar (en ras vid namn Techichi) på gamla skelett och målningar i Egypten och på Malta. De första Chihuahuorna kom till Sverige 1951, men de fick sitt stora genombrott först 1958. Sedan dess, och kanske främst sedan 2000-talet har rasens popularitet bara stigit. 2012 hade Chihuahuan förstaplatsen på Svenska kennelklubbens lista om nyregistreringar. Under den här tiden blev Chihuahuan även en slags ”kändishund”, då det var väldigt populärt bland kändisar världen över att köpa en Chihuahua, som man gärna bar med sig under armen på olika event runt om i landet. Det var inte heller helt ovanligt att en och annan Chihuahua dök upp på röda mattan i Stockholm, men kanske framförallt bland kändisarna i Hollywood. Än idag kan man faktiskt betrakta Chihuahuahunden som en kändishund, och många kända Youtubers som exempelvis Kenza och Kissie har Chihuahuor vars liv man får följa på nätet.

 

Hämtat från http://www.chihuahuacirkeln.nu/

 

Gå gärna in och titta och läs ur deras kompendium om Chihuahua......

 

Salukin är som vuxen  lugn och värdig i sin framtoning. Den kan ge ett reserverat intryck mot främlingar. Vilket inte ska förväxlas med att vara skygg eller rädd. En saluki ska vara lugn och stabil. Gentemot sin familj och sina vänner är salukin mycket tillgiven och trofast. Det är en glad hund som ofta är lekfull långt upp i åldrarna.  Har du en gång vunnit en salukis förtroende kan du räkna med att du har en vän för livet. Salukin föredrar ofta att leka med andra salukis eller vinthundar. Många som köper saluki har snart både två och tre!

 

Salukin har ett stort behov av att röra sig och springa. Som vuxen går den gärna långa promenader och tar en cykeltur. Eftersom salukin har stor jaktinstinkt är det inte ovanligt att man inte kan släppa dom lösa då de ej vill ”fångas in”.

 

Salukin är idag en populär sällskaps- och utställningshund. Du kan också tävla i lure coursing som är en simulerad hetsjakt på hare som går på öppna fält. Intresset för denna tävlingsform har ökat och blir mer och mer populär. Fler och fler har även börjat med att träna och tävla kapplöpning med sin saluki här i Sverige.

 

Salukin är i allmänhet inte särskilt intresserad av lydnadsdressyr men vissa individer kan naturligtvis uppskatta detta.

 

Salukin är en mycket gammal ras som i modern tid kom till Sverige genom en import från England. Den finns i två hårlagsvarianter, slät- och långhårig. Den långhåriga är vanligast. Alla färger och teckningar är tillåtna.

 

Rasklubben Svenska Salukiringen bildades 1968. Tidningen Salukibladet kommer ut 3 ggr/ år. Klubben ordnar flera utställningar per år, både officiella och inofficiella. Det finns i dag ca 60 st salukiuppfödare med registrerade kennelnamn. En del av dessa har ännu ej haft någon valpkull och andra är i dag inte längre aktiva uppfödare.

 

HISTORIAN BAKOM SALUKIN

 

Saluki är en hundras från Mellanöstern. Den är en vinthund som traditionellt använts till hetsjakt på gasell och hare, men idag är salukin främst sällskapshund.

Som rastyp är salukin känd sedan antiken. Beduiner över hela Mellanöstern från Iran till Nordafrika har bedrivit avel med saluki för jakt. Salukins jaktstil går ut på att hunden jagar med synen, löper ifatt bytet och håller fast det tills jägaren kommer fram för att avliva det. Denna sorts jakt simuleras i hundsporten lure coursing. Salukin är en särpräglat heterogen ras och finns i flera typer från olika delar av sitt stora utbredningsområde. Den typ som blivit vanligast i västerlandet är shami som betyder syrisk. Salukin har även kallats persisk vinthund,[1] medan den på persiska kallas tazi som betyder stormare, snabbspringare (tazi på persiska kommer från verbet takhtan (تاختن) som betyder springa fort, språngmarsch och storma).[2][3] eller Sagi-i-tazi som betyder arabisk snabbspringare.[1] På arabiska kallas den el hor som betyder den ädla. Enligt tradition såldes inte hundarna utan gavs bort som tecken på heder eller vänskap.

 

På en målning av Henrik den fromme (1473-1541), hertig av Sachsen, av Lucas Cranach den äldre (1472-1553) finns en hund som identifierats som en saluki. I dogepalatset i Venedig finns en målning av Paolo Veronese (1528-1588) från cirka 1560 som visar hur dogen Girolamo Priuli (1486-1567) tagit emot två saluki i gåva av den persiska ambassadören. 1840 kom enstaka saluki till Storbritannien. 1895 importerades saluki från prins Abdullah (1882-1951) i dåvarande Hijaz, nuvarande Jordanien. Det var först i och med britternas krig mot Osmanska riket under första världskriget som soldater förde med sig saluki hem och varaktig avel kom igång. Men redan 1912 bildades den första rasklubben i Storbritannien och den brittiska kennelklubben the Kennel Cluberkände rasen 1922. Fem år senare skrevs den brittiska rasstandarden som är unik såtillvida att den tar hänsyn till att saluki är en heterogen ras. Det är denna standard som också ligger till grund för den som gäller bland den internationella hundorganisationen FCI:s medlemsorganisationer.

 

Egenskaper

Salukin är, som de flesta vinthundar, lugn inomhus men dess jaktinstinkter kan framträda utomhus. Den är vanligen något reserverad men vänlig till sin karaktär mot främmande människor. Salukin anses när det gäller lydnadträning ofta som svårtränad jämfört med många andra raser. Detta beror ofta på ett bristande intresse hos hunden. Med hänsyn till rasens karaktär och med rätt stimulans går salukin dock bra att träna.

 

Utseende

Saluki har varierande färg på pälsen.

De flesta pälsfärger är tillåtna på en saluki, med vissa undantag. Tillåtna färger enligt rasstadaren är vit, gräddfärgad, fawn, guldfärgad, röd, grizzle och rödbrun. Trefärgade hundar i vitt, svart och rödbrunt (tricolor) eller svarta och rödbruna hundar (black and tan) är också tillåtna enligt rasstandaren.

 

Hämtat från Wikipedia och Svenska Salukiringen 

 

En av de bästa (enligt mig) presentationerna av Saluki finns även på Sv Salukiringen under "Rasinformation" skrivet av Karin Hedberg. Den säger all och lite till varför Salukin är så fantastisk :)

Carina och Lars Hallberg

Vallbyv 6, Klagstorp


E-mail: speedfreaks@mail.com